Blog

Een goede aankoopmakelaar bespaart je geld en tijd

Geschreven door: Nathalie van Haaster
Gepubliceerd op: 3 mei 2023
Zilter Makelaardij - Een aankoopmakelaar bespaart je geld en tijd

Een goede aankoopmakelaar is een professionele en gecertificeerde makelaar die je kan helpen bij het kopen van jouw nieuwe huis. Veel mensen denken dat ze geld besparen als ze zonder aankoopmakelaar een huis gaan kopen. Ik leg je graag uit dat het tegenovergestelde meestal waar is. Een goede aankoopmakelaar bespaart je juist tijd en geld, en verdient zichzelf zo terug. De voordelen van een aankoopmakelaar op een rijtje.

 1. Kennis en ervaring: Een aankoopmakelaar heeft veel kennis over en ervaring in de lokale markt. En kan je helpen bij het vinden van het juiste huis voor jou tegen de beste prijs. De makelaar heeft vaak een netwerk van contacten, dat kan handig zijn in het snel vinden van jouw droomhuis.
 2. Onderhandeling: Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het onderhandelen over de prijs van het huis en de voorwaarden van de koopovereenkomst. De makelaar weet welke factoren van invloed zijn op de waarde van het huis en kan deze informatie gebruiken om de beste deal voor jou te krijgen. Planning, overdrachtsdatum, financiering, roerende zaken en andere voorwaarden en voorbehouden spelen allemaal een rol.
 3. Begeleiding: Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het hele aankoopproces, van het zoeken naar een huis tot aan de overdracht bij de notaris. De makelaar kan je adviseren over de te nemen stappen en kan je helpen bij het invullen van de benodigde documenten en contracten.
 4. Objectiviteit: Een aankoopmakelaar kan objectief advies geven over een huis. Hij of zij heeft geen emotionele band met het huis en kan daarom een realistische kijk hebben op de waarde en kwaliteit van het vastgoed. Dit kan voorkomen dat je een huis koopt dat achteraf gezien niet de beste keuze was.
 5. Besparing van tijd en geld: Een aankoopmakelaar kan je veel tijd besparen door het zoeken naar geschikte woningen en het regelen van bezichtigingen voor je uit handen te nemen. Bovendien kan de makelaar je helpen om geld te besparen door bijvoorbeeld te onderhandelen over de prijs of de voorwaarden van de koopovereenkomst.

Al met al kan een aankoopmakelaar je dus helpen om het proces van het kopen van een huis soepeler te laten verlopen en om de beste deal te krijgen voor jouw nieuwe woning.

Hoe vind je jouw aankoopmakelaar

Wil je een aankoopmakelaar in de arm nemen en je kent er niet een waar je meteen mee in zee wil gaan? Plan dan met 2 of 3 makelaars een kennismakingsgesprek. Je gaat samen een intensief proces in waarbij het belangrijk is dat je elkaar ligt. Daarnaast wil je natuurlijk weten hoe de makelaar te werk gaat. Vragen die je kan stellen tijdens dat gesprek zijn bijvoorbeeld:

 • Ga jij altijd mee naar bezichtigingen?
 • Hoe wordt een afspraak ingepland als ik een interessant huis zie?
 • Wat gebeurt er als jij een huis in de verkoop hebt waar ik interesse in heb?
 • Zijn er kosten als ik de opdracht intrek om wat voor reden dan ook?
 • Hoe krijg ik het aanbod, realtime, via een bepaald systeem?
 • Hoe reëel is mijn wens, hoe lang zal het aankoopproces ongeveer duren?
 • Zijn er nog andere buurten interessant voor mij waar ik zelf niet aan heb gedacht?

 

En, ben jij aangesloten bij de NVM?

Want een NVM makelaar heeft uitstekende lokale marktkennis, is op de hoogte van het laatste (vastgoed)nieuws, kan je adviseren over het verbeteren en verduurzamen van je huis, beschikt over een omvangrijke database, volgt verplicht permanente educatie en is daardoor altijd op de hoogte van de laatste markontwikkelingen ook op het gebied van bouwkundige en juridische zaken.

Op zoek naar een aankoopmakelaar? Bel mij voor een vrijblijvend gesprek. Dan spreken we jouw wensen door en ik vertel je wat ik kan doen voor jou.

Neem contact op >