Blog

Hoe werkt een bouwdepot?
 

Geschreven door: Nathalie van Haaster
Gepubliceerd op: 10 mei 2023
Zilter Makelaardij - Hoe werkt een bouwdepot

Gefeliciteerd! U heeft uw droomhuis gevonden. Tenminste in potentie want er moet eerst nog verbouwd worden. De verbouwingskosten kunt u meenemen in uw hypotheek in de vorm van een bouwdepot. Dit is een aparte lening naast uw hypotheek welke u 2 jaar ter beschikking heeft.

De hoogte van het bouwdepot wordt mede bepaald door de taxatiewaarde. De taxateur bepaalt de waarde van de woning in de huidige staat en de waarde die de woning zal hebben na de verbouwing. Hiervoor wordt een verbouwingsspecificatie gebruikt en vaak zal de taxateur een aantal vragen hebben over de plannen.

De kosten die u maakt voor de verbouwing worden door de bank betaald uit het bouwdepot. Als u zelf rekeningen betaalt, kunt u deze declareren bij de bank.

Energiebesparende voorzieningen (EBV)

Normaal gesproken mag u 100% van de waarde van uw woning lenen. Als u energiebesparende voorzieningen (EBV) treft, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, verbeteren van de isolatie of zonnepanelen, mag u 106% van de waarde van uw woning lenen. Zo stimuleert de overheid het verduurzamen van woningen. Daarnaast is er subsidie beschikbaar, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit jaar kunt u al subsidie aanvragen als u 1 energiebesparende maatregel neemt. Kijk voor meer informatie hierover op een van de onderstaande sites.
www.rvo.nl/ISDE
www.verbeterjehuis.nl

Sfeervolle oude huizen

In Heemstede, Haarlem, Aerdenhout en omgeving staan relatief veel woningen die gebouwd zijn aan het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw. Zeer mooi en karakteristiek maar niet zo goed geïsoleerd en vaak nog in oudere staat. Het verduurzamen en moderniseren van deze huizen vraagt vaak om een grote investering waar een bouwdepot uitkomst kan bieden.

Kies een goede taxateur

Voor de taxatie van uw woning heeft een taxateur nodig die is aangesloten bij het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Daarbij is het belangrijk om na te gaan of de taxateur goed bekend is in de omgeving waar uw woning staat want lokale marktkennis is essentieel voor een goede waardebepaling. Een register taxateur heeft de vereiste opleidingen gevolgd en blijft op de hoogte van de laatste marktontwikkelingen door verplichte permanente educatie. Verder handelt een register taxateur volgens de gedrags- en beroepsregels opgesteld door het NRVT en is integer, onafhankelijk en objectief.

www.nrvt.nl

Wil u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op >