Wanneer heb je een taxatie nodig?
Aankoop woning: als je een hypotheek afsluit ten behoeve van de aankoop van een woning zal een hypotheekverstrekker hoogstwaarschijnlijk om een taxatierapport vragen.
Overbruggingshypotheek: als je een nieuwe woning aankoopt en de huidige woning is nog niet verkocht, zal de bank meestal om een taxatierapport vragen van de huidige woning ten behoeve van het overbruggingskrediet.
Oversluiten hypotheek: als je aan het eind van een rentevaste periode een nieuwe hypotheek wil afsluiten of je wil overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.
Loan to value: door verschillende redenen kan de waarde van jouw woning ten opzichte van de hoogte van de hypotheek zijn verbeterd. Dat kan betekenen dat je in aanmerking kan komen voor een lagere rente (lagere risicoklasse). Met een gevalideerd taxatierapport kan je aantonen wat de waarde van jouw woning is.
Verbouwing financieren: om een verbouwing mee te financieren in een hypotheek heeft de bank een taxatierapport nodig met daarin de waarde voor de verbouwing en de waarde na de verbouwing.
Scheiding: een taxatierapport kan helpen bij de beslissing of een van de twee partners blijft wonen in de woning of dat de woning op vrije markt wordt verkocht.
Nalatenschap: een taxatierapport kan helpen bij de beslissing of een van de familieleden in de woning kan gaan wonen of dat de woning op vrije markt wordt verkocht.
Bezwaar WOZ: binnen 6 weken na de WOZ aanslag kun je bezwaar maken. Een taxatierapport kan je bezwaar onderbouwen.